Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Kémiai fantasztikum, avagy che-fi a speciális sci-fi terület

Szerző: | 2020-01-10 | Che-fi

Mi köze a kémiának a fantáziához?

A kémiai fantasztikum egy társasjáték kategória, az angol megfelelője a chemistry fiction, rövidítve che-fi. Ez a science fiction, magyarul tudományos fantasztikum egy részterülete, ami kifejezetten a kémiai elképzelések vonalán halad. A kémiai fantasztikum, csak úgy, mint a sci-fi, a valóság egy adott részének alapjára épül, és ezt a motívumot továbbgondolva lép át az elképzelt lehetőségek világába.

 

Miben más, mint a sci-fi?

Ez egy specializált részterület. A tudományos fantasztikum úgy általában egy elképzelt jövőbe helyezi történeteit, ahol fejlettebb technológia áll rendelkezésre, ami jelentős kihatással bír magára a történetre illetve annak szereplőire. A che-fi ezen belül a kémiai tudományterületre összpontosít, és ezeken a kereteken belül alkot és próbálgatja, formálja a világ dolgait.

 

Hogyan nyilvánul meg a társasjátékok területén?

Ezek a társasjátékok valóságos alapra épülő, ugyanakkor fantáziába áthajló karakterrel bírnak. Ez annyit jelent, hogy van egy kémiai tudományterületen nyugvó valóságmagja a játéknak, ami aztán egy fikcióba bontakozik ki a játék játszása során, de ami tudást ezáltal észrevétlenül kapunk általa, az egy valós ismeret a világunkról. Saját fejlesztésű társasjátékaink jelentős része ebbe a kategóriába sorolható.

 

Szükségesek-e előzetes ismeretek a che-fi társasjátékokhoz?

Kiemelten ügyelünk rá a játékfejlesztés során, hogy ne legyen szükség semmilyen lexikális tudásra a társasjátékainkkal való időtöltéshez, viszont arra is gondot fordítunk, hogy egy-egy játékkal bemutassuk a világ egy aprócska szegletét, hogy a játékosok ismeretekkel gazdagabban állhassanak fel az asztaltól.

kémiai fantasztikum

Miért jók ezek a társasjátékok?

Mivel egy évmilliók során kialakult természeti rendszerben játszunk – ugyanis a társasok alapja kémia valóságos világára épül – ezért számos készség fejlesztését szolgálja. Mindemellett ismeretekkel is gazdagít, lefekteti bennünk a kémia alapjait anélkül, hogy ezt keserves tanulásként élnénk meg. A játék észrevétlen leplébe burkolva közelebb hoz a minket körülvevő világ működésének a megértéséhez. Szinte szó szerint magába szippantanak a kémiai fantasztikumban rejlő lebilincselő lehetőségek.

A kémiához nem kell atomtudósnak lenni, hogy megértsük. Az alapok egyszerűek, csak megfelelően kell bemutatni őket, hogy ráálljon a gondolkodásunk. Sajnos sokaknak nem sikerült átérezniük az iskolai keretek között, miről is szól ez a csodákban gazdag tudományterület.

Egy jó társasjáték segít feloldani ezt a nehézséget, és rálátást ad egy-egy szegmensre, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánljuk. Különösképp azoknak, akik még a kémia tanulás előtt állnak, hisz nincsenek előítéleteik, egyszerűen csak elvarázsolja őket ez a szinte már mesevilág, és így várakozással és kíváncsisággal telve fognak beülni a kémia órákra, amikor eljön az ideje.

Ha részletesebben szeretnél olvasni a társasjátékozás előnyeiről, akkor ajánlom figyelmedbe a Társasjátékozás 10 + 1 előnye című cikket.

Amit a játékban teszünk, az a valóságban is lehetséges?

A sci-fi világában minden lehetséges, a valóság azonban kissé kötöttebb. A che-fi társasjátékok egy-egy motívumra épülnek, azonban ezen felül a játéké a főszerep, a fantáziáé, és ennek az élménynek alárendeljük a tények rideg fojtogató korlátait. A játékok alap vonala a valóságot hűen modellezi, de a továbbgondolása már elrugaszkodik ettől egy határtalan fikció felé.

 

Honnan származik ez az elnevezés?

Nagyon sokáig gondolkodtunk, milyen kategóriába sorolhatnánk be a társasjátékainkat. A sci fi állt hozzá a legközelebb, de túl tágnak bizonyult, nem adta át a lényegét ezeknek a fejlesztéseknek. Végül úgy döntöttünk, létrehozunk neki egy saját kategóriát, ami hűen tükrözi mind azt, amit ezek a társasjátékok nyújtanak, és a legmegfelelőbb helyre pozicionálja őket. Az elnevezés maga Góczán-Tóth Tímea ötlete.

 

Jó nekem ez a játék, ha én utálom a kémiát?

Visszakérdezek: azért rühelled, mert nehéz volt és nem értetted vagy azért ráz ki tőle a hideg, mert ugyan értetted, de véleményed szerint egy unalmas és káoszos katyvasz az egész?

Ha az első csoportba tartozol, akkor nem utálhatod a kémiát, hiszen nem is sikerült megismerkedned vele igazán. Ebben az esetben jó szívvel ajánlom, hogy próbáld ki valamelyik szimpatikus che-fi játékunkat, nem fogsz csalódni!

Ha a második tábor lakója vagy, akkor azért ajánljuk, mert jó eséllyel megtalálhatod benne azt a varázslatot, amit a kémia órán hiába kerestél.

 

Érdekel a téma, de melyik játékkal kezdjem?

Ha egy egyszerűbb, két személyes játékban gondolkodsz, akkor a Carbomorphozist ajánlom (érdemes megnézni a róla készült videót a Mit játsszunk? vlogban). Ha egy komplexebb, esetleg több fős játékot szeretnél, akkor a nemsokára megjelenő Molekula Mester lenne számodra a legmegfelelőbb.

 

 

 

 

Ajánlott blog cikkek

5 sci fi elképzelés az idegen fajok kommunikációjára

Hogyan kommunikálhatnak a nem humanoid fajok egymással? Milyen érzékszerveik lehetnek, amivel információkat cserélnek? Vajon kommunikálhat valaha ember egy idegennel? Lehet közös jelrendszerünk vagy kommunikációs csatornánk?

Az idő fikciója – 5 + 1 sci fi fantázia az időről

Egyenes, hurkolt, limitált, végtelen, tudható, ismeretlen, de lehet, hogy nem is létezik. Ez mind egy-egy idő fikció, igazán izgalmas elgondolásokkal és kihagyhatatlan filmes alkotásokkal, melyek a szórakoztatáson felül egy kicsit el is gondolkodtatnak, merre tart a világ, és milyen jövő kerekedhet ki belőle.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Miről kapsz értesítést?

Izgalmas blogbejegyzések a sci-fi világáról, magával ragadó történetek, és lebilincselő társasjátékok! Kövess minket!

Figyelem! A feliratkozással hozzájárul adatainak hírlevélküldés céljából való kezeléséhez. Részletes tájákoztatást talál erről az Adatvédelmi tájékoztatóban.