Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

7 teleport elképzelés és tudományos kutatások a témában

Szerző: | 2019-10-13 | Fikciók és tudomány

A teleportáció annyira beleivódott a mindennapjainkba, hogy igazán nem is vagyunk tudatában annak, milyen különleges jelenség fikcióját látjuk. Teljesen természetesnek hat. Mire is gondolok itt? Biztosan te is nézel tévét, és ezzel együtt reklámot is.

Az aranyos kis marslakócskák a vitaminos dobozt beteszik egy „teleport” feliratú készülékbe, és megnyomva egy gombot, leküldik a gyerekeknek. Mi sem természetesebb, hisz a mesékben mindent lehet! De ne aggódj, komolyabb mesékkel fogunk ebben a cikkben foglalkozni, mint a gumivitamin…

A teleportáció sokan sokféleképpen elképzelték, kigondolták, leírták már. Megjelenik a fantasztikus művekben éppúgy, mint a sci fi alkotásokban, és természetesen nem hiányozhat a játékprogramokból sem. A téma szinte kimeríthetetlen.

Maga a teleportáció anyagátvitelt jelent a tér két tetszőleges pontja között. Ez történhet egy bolygón belül, vagy akár bolygók, esetleg galaxisok között is. Az erre használatos eszközt nevezik teleportnak.

A működési elv nagy kérdése, hogy vajon csak információt továbbít az eszköz, vagy anyag részecskéket is? És ha esetleg csak az előbbi, akkor a célállomáson honnan jönnek a részecskék, amiből összeállítja újra a tárgyat vagy élőlényt?

 

Eszközök és képességek – a teleportáció típusai

A témáról egy igen átfogó elemzést írt Stanisław Lem lengyel tudományos-fantasztikus író Summa Technologiae című könyvében, még 1964-ben. Bár nem mai mű, mégis az általa boncolgatott témák egyre aktuálisabbak, ahogy az információs társadalom fejlődik. Ő a teleportokat két csoportra osztja: destruktív és nemdestruktív eszközökre.

A Heroes of Might and Magic PC játék sorozatban szintén megjelennek ezek a mágikus eszközök, bár a működését itt nem taglalják. Ábrázolása egy megbűvölt, varázslattal átitatott fénylő kapura emlékeztet. A III. résztől kezdve jelenik meg itt két típusa a teleportoknak: az egy irányú és a két irányú kapu.

A fenti teleportok párban használatosak, mint ahogy később a példákból látni fogjuk. Ez azt jelenti, hogy adott az, hogy melyik eszközről melyikre ugorhatunk. Ezt a fizikai korlátot oldotta meg a Csillagkapu film és sorozat ötlete, miszerint a kapukhoz egy úgynevezett tárcsázót adtak, amivel beállíthatjuk a célállomásunk címét. Erről a vonalról bővebben olvashattok az 5 sci fi elképzelés, hogyan valósítható meg az űrutazás a távoli csillagokhoz- I. rész című cikkemben.

Vannak olyan teleportok, aminek csak egy pontja fix, ezek az úgynevezett transzporter sugarak, amiket űrhajókon használnak egy adott tárgy- vagy élőlény hajóra teleportálásához.

Illetve vannak a teleportációnak eszközfüggetlen formái is, amikor nincs szükség előre kiépített teleport infrastruktúrára. Nézzük át a típusokat részletesen!

 

Szedjük szét a gépet – a típusokról részletesen

Nemdestruktív teleportáció

Ez egy nagyon érdekes formája a térugrásnak, ugyanis nem csak arra képes az eszköz, hogy továbbítsa az információt egy másik eszközre, hanem arra is, hogy az eredetivel teljesen megegyező másolatokat állítson elő. Sőt, bizonyos művekben csak erre képes. Ez a klónozás egy formájának is tekinthető, és igencsak égető problémát jelentene.

A tökéletes trükk című filmben találkoztam ezzel a fajta teleporttal, ahol nem cél volt a másolatok készítése, csupán egy hiba a gépezetben, melyet nem tudtak kiküszöbölni. Számomra elég brutális módot talált a történet írója a probléma megoldására.

Figyelem, a következő bekezdésben lelövöm a film csattanóját! Ha inkább magad néznéd meg az alkotást, akkor ugorj a 2. pontra, a Destruktív teleportáció részhez!

A film két bűvészről szól, akik kezdetben barátok és együttműködnek, de az egyikük hibájából a másik fél barátnője belefullad a vizes tartályba, amiből ki kellett volna szabadulnia a trükk során. Innentől halálos ellenségekké válnak, és egymás vetélytársaként szeretnék felülmúlni a másik munkásságát.

Az egyik fél kitalál egy teleportálós trükköt, hogy a színpad egyik végéből egy ajtón átlépve megjelenik a színpad másik végén. Mint kiderül, ehhez a trükkben az ikertestvére segít. De a másik fél is ezt a mutatványt szeretné, ezért rendel egy feltalálótól egy teleportot, de mint fentebb említettem, nem tökéletes.

Viszont a bűvész úgy alakítja ki a színpadját, hogy a mutatvány után az önmagáról keletkező másolat egy vizes tartályba zuhanjon, melynek teteje rögtön bezárul, és a klón megfullad. Bele se merek gondolni, hány előadást tart egy héten…

Destruktív teleportáció

Maga a szó jelentése romboló, pusztító, de egy teleport esetében ez nem passzol teljesen, hiszen amit az egyik oldalon lebont, azt a másik oldalon felépíti. Nagyjából ebbe a csoportba sorolhatók a sci fi teleportok 90%-a. A továbbiakban minden további említett teleport destruktív típusú, vagyis nem másol, csak lebont, közvetít és összeállít.

Stanisław Lem a könyvében azt a kérdést boncolgatja, hogy képes lehet-e egy gép tökéletesen előállítani újra azt az élőlényt, amit átteleportált? Csúszhat-e hiba a rendszerbe? További érdekes kérdés, hogy vajon a lélek is szétbontható-e ilyen formában és teleportálható-e vagy az a kiinduló ponton marad? És persze mi történik ezután az átküldött testtel lélek nélkül?

Más nézeteket is feszeget ez a lélek kérdés, ugyanis ha elfogadjuk, hogy a lélek teleportálható, akkor azt is anyagi résznek tekintjük, a test részének, és nem egy tőle valamelyest független, a halál után is fennmaradó szellemnek.

Mókás példa a hibalehetőségre az Űrgolyhók című film, amiben az elnököt a teleport egy kicsit rosszul rakja össze, és a feje fordítva kerül a testére. A jelenet 1:22-kor kezdődik az alábbi videóban:

 

Rövidebb út vagy csapda?

A Heroes of Might and Magic játéksorozatban mind a kalandtérképen, mind pedig a varázskönyvben fontos szerepet kap a teleportáció. Mivel a sereg viszonylag lassan vonul a néha igencsak nagyméretű térképen, ezért felüdülés néha egy kis rövidítést tenni egy-egy teleport segítségével.

De mi történik, ha egy irányú teleportba téved az ember? Mint ahogy a neve is mutatja, csak egy irányba közvetít információt, return funkció nincs. Ha a célállomásunkhoz dobott, akkor szuper, viszont gyalogolhatunk hazáig.

Ennél sokkal rugalmasabban használható a két irányú teleport, ahol már oda-vissza is közlekedhetünk. Ez nem csak a mi csapataink számára előnyös, hanem ha ellenség téved a területünkre, akár tovább is állhat a teleporttal – persze az is benne van a pakliban, hogy újra visszatér az eszköz segítségével egy ütősebb sereggel.

A teleportációt a csata során is használhatjuk a játék folyamán, amikor is inkább taktikai szerepet kap, mintsem a gyorsabb haladást szolgálja.

Heroes of Might and Magic III.

A kép forrása: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1674208263

Teleport képességgel rendelkező személy

A teleportáció eszközfüggetlen formája, ha maga az egyén rendelkezik teleportációs képességgel, így szabadon közlekedhet a tér két tetszőleges pontja között. Ilyenkor valószínűleg valamilyen energiává alakítja át saját magát, majd elküldi a célállomásra, ahol ismét összeáll fizikai formában. Erről egy kicsit a szellemek jutnak eszembe, akik szintén valami anyagi formát öltenek megjelenéskor, máskor meg egyszerűen eltűnnek.

Itt a Hipervándor című filmet szeretném megemlíteni, melyben a főhős bajba is kerül a különleges képessége miatt és üldözötté válik. De számos más alkotás is napvilágot látott a témában. Ha eszedbe jut ilyen, kérlek írd meg kommentben a bejegyzés alá!

 

Térkapu nyitási képesség

Az eszköz és ember ötvözete ez a módszer, amikor egy képesség – varázserő, vagy varázserejű tárgy – segítségével képes térkaput nyitni, amin átsétálva megtörténik testének információként való továbbítása. Ezzel bárhova eljuthat az adott személy, nincs kiépített teleport infrastruktúrához kötve.

Nagyon sok helyen előfordul ez a fajta teleportáció. Én most egy viszonylag friss, és igencsak látványos filmet emelnék ki a témában, a Dr. Strange című film első részét (a másodikat még nem láttam). Itt a főhős tanulás révén hozzáfér a mindent átitató varázserőhöz – ez kicsit más erő, mint a Star Wars sorozatban – és ennek segítségével tud eszközöket, fegyvereket megidézni, illetve egy dimenzión belül a tér tetszőleges pontjára térkaput nyitni egy gyűrűvel, valamint képes más dimenzióba is átlépni.

Doctor Strange

Transzporter sugarak

Ezzel a berendezéssel általában az űrhajókon találkozhatunk a sci fi művekben. Feladata, hogy bizonyos távolságon belül az űrhajóba be- illetve ki teleportálja a tárgyakat és élőlényeket.

Talán először a Star Trek sorozatban jelent meg ez a technológia, mégpedig abból az indíttatásból, hogy a gigászi méretű Enterprise űrhajót – költségvetés híján – nem állt módjukban hetente leszállítani a bolygókra, ám a szereplőket valahogy mozgatni kellett az űrhajó és az égitestek között.

Alapvetően ez is egy nemdestruktív teleport fajta, ám a sci fi írók szeretik feszegetni a határokat. A Star Trek sorozatban történt ugyanis olyan meghibásodás – ha jól emlékszem két alkalommal is – amikor a transzportálás során egy személyből kettőt csinált. Egyik alkalommal Kirket saját maga két verziójává hasította a gép, melyek közül az egyik jó, a másik gonosz volt. A megoldásra sajnos már nem emlékszem, de akit érdekel, ajánlom figyelmébe a „Rejtőzködő ellenség” című epizódot.

Teleportáció az időn át

A legösszetettebb teleportációs elképzeléssel egy ős öreg rajzfilmben találkozhatunk. Az én generációm még ismerte a Mézga családod, az utánunk jövők már sajnos nem, pedig annak ellenére, hogy nem a legmodernebb 3D technológiával készült, még igen tanulságos és nem utolsósorban vicces rajzfilm.

A főhős család felveszi a kapcsolatot a távoli jövőben egy leszármazottjukkal, aki mindenféle jövőbeli technológiai eszközöket teleportál át a múltba. Számomra nagyon mókás az az elképzelés, hogy bár éveket utazik vissza az időben az eszköz, de az ablakon már nem megy át.

További pozitívuma ennek a sorozatnak, hogy igen rugalmasan kezeli a dolgokat, vagyis nincs fennakadás azon, hogy az egyik részben 50 évet előre utaznak az időben, a következő részben pedig újra 50 évvel korábbról folytatódik a történet. Mert hát miért ne!

Az idővel kapcsolatos fikcióknak külön cikket is szenteltem, melyet itt találsz.

 

Hol tart a tudomány a teleporttal?

Bár teleportot még nem tudunk építeni, de mint mindent, ezt is érdemes kicsiben elkezdeni. Jelenleg a legkisebb részecskékkel, fotonokkal végeznek kísérleteket, és ezek az úgynevezett kvantumkommunikációs kutatások egyre eredményesebbek. Hú, ez egy bonyolult dolognak hangzik, had magyarázzam meg, miről is van szó.

kvantumfizika - fotonok

A kvantum-összefonódás két részecske különleges kapcsolata, mely független a távolságtól. Ezt eddig foton vagy neutron részecskékkel sikerült elérni. A dolog lényege, hogy az összefonódott részecskék esetén, ha az egyik állapota megváltozik, akkor a másik állapota is szinte ugyanabban a pillanatban követi az első változását, vagyis felveszi ugyanazt az állapotot. Mintha a kettő valójában egy lenne. Döbbenetes, nem igaz?

Kína 2016-ban felbocsátotta első kvantumkommunikációs műholdját, a földi kutató állomást pedig a tibeti Ngari városában állították fel, 4000 méterre a tengerszint felett, hogy amikor a műhold elhalad felettük, kisebb legyen a távolság, és ritkább a légköri akadály.

Az előállított összefonódott részecskék egyikét felsugározzák a műholdra, a másikat pedig a Földön hagyják, viszont az összefonódás, a kapcsolat így is megmaradt közöttük. Ezzel Kína távolsági rekordot is döntött, továbbá korábban nem volt még rá példa, hogy műholdra teleportáltak volna fotont.

Ez a módszer azért is fontos, mert az alapja lehet egy nagyszabású kvantuminternetnek, ugyanis megvalósítható vele a kvantumszámítógépeknél használt qubitek továbbítása. Mindemellett azonnali kommunikációs lehetőséget jelent az űrben a Földtől távolabb tartózkodó űrhajókkal, ami most egy Föld-Mars távolság esetén akár 20 perc is lehet.

Nem tartom kizártnak, hogy ebből az apró sikerből kiindulva, a jövőben a webshopos rendeléseket nem futárok fogják kézbesíteni, hanem feltüntetik majd a teleportációs küldési módot. De ne feledd, egy dologra kell nagyon odafigyelned: ha teleportos szállítással rendelsz valamit, előbb nyisd ki az ablakot!

 

 

 

Források a teljesség igénye nélkül:
wikipédia
Heroes of Might and Magic PC játék
Lawrence M. Krauss: A Star Trek fizikája
Filmes ihletések: A tökéletes trükk, Csillagkapu, Star Trek, Űrgolyhók, Hipervándor, Dr. Strange I., Mézga család
444.hu -> https://444.hu/2017/07/12/sikerult-a-foldrol-teleportalni-az-urbe
origo.hu -> https://www.origo.hu/tudomany/20170616-kvantum-osszefonodas-kinai-kutatok-megdontottek-a-teleportalas-rekordjat.html
hvg.hu -> https://hvg.hu/tudomany/20170621_kvantumkommunikacio_titkos_feltorhetetlen_uzenetkuldes_kina

 

Akit behatóbban is érdekel, mit lehet még kezdeni a kvantum-összefonódással, ajánlom ezt a cikket.

Ajánlott blog cikkek

5 sci fi elképzelés az idegen fajok kommunikációjára

Hogyan kommunikálhatnak a nem humanoid fajok egymással? Milyen érzékszerveik lehetnek, amivel információkat cserélnek? Vajon kommunikálhat valaha ember egy idegennel? Lehet közös jelrendszerünk vagy kommunikációs csatornánk?

Az idő fikciója – 5 + 1 sci fi fantázia az időről

Egyenes, hurkolt, limitált, végtelen, tudható, ismeretlen, de lehet, hogy nem is létezik. Ez mind egy-egy idő fikció, igazán izgalmas elgondolásokkal és kihagyhatatlan filmes alkotásokkal, melyek a szórakoztatáson felül egy kicsit el is gondolkodtatnak, merre tart a világ, és milyen jövő kerekedhet ki belőle.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Miről kapsz értesítést?

Izgalmas blogbejegyzések a sci-fi világáról, magával ragadó történetek, és lebilincselő társasjátékok! Kövess minket!

Figyelem! A feliratkozással hozzájárul adatainak hírlevélküldés céljából való kezeléséhez. Részletes tájákoztatást talál erről az Adatvédelmi tájékoztatóban.