Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

A társasjátékozás 10 + 1 előnye

Szerző: | 2019-11-08 | Hírlevél cikkek, Társasjátékok

Kétségtelenül a társasjátékozás a legjobb minőségi idő, amit másokkal tölthetsz. Ráadásul a befektetett idő és energia többszörösen meg fog térülni, és nem csak a kapcsolatok terén: ez a legmegfelelőbb eszköz a tanulásra. Persze jelentős lexikális tudást nem fog adni egyetlen játék se, viszont sokkal jelentősebb dolgokat kaphatsz egy jó társasjátéktól.

1. Elűzi az unalmat

Tartalmas közös időtöltés, melyben mindenki aktív résztvevő. Döntéseket kell hozni, ami felvillanyozza az embert, ráadásul a színes mesés grafikák teljesen elvarázsolnak, így senkinek eszébe se jut egy percre se tunyulni vagy a telefonját nyomkodni.

2. Egyszerre tanít és szórakoztat

Vannak olyan társasjátékok, melyek nem csak kikapcsolódást nyújtanak, de mellette hasznos információval is gazdagítanak. Itt most nem a kvíz játékokra gondolok, hanem teljesen észrevétlen tanulásra, ami tényleg szórakoztat és örömet okoz. Eszedbe se jut a játék közben, hogy te most ezzel tanulsz. Ez csak egy mellékes hatása, nem ez a fő szerepe az adott játéknak, hanem maga a játék!

Ezért ajánljuk a kémiai fantasztikum társasjátékokat, mert egy-egy természeti jelenség valóságmagjára épülnek, de fikciókban bontakoznak ki a játék játszása során. Ezáltal a minket körülvevő világról tanulunk, melyek mellett a hétköznapokban bizony közömbösen elsétálnánk. A témának egy külön cikket szenteltünk, itt részletesen olvashatsz róla, mi is ez pontosan, és miért hasznos.

3. Csiszolja a kommunikációt

Mai digitalizált világunkban a kommunikációnk legalább 50%-ka zajlik online, chaten keresztül. A szemtől szemben való véleménycsere, nézőpont egyeztetések sokszor nehezére esnek az embernek, mert annyira zavaró, hogy a másik szemébe kell nézni.
Megfogalmazni a gondolatainkat, vagy csábosan mosolyogni, miközben éppen keresztbe teszel a másiknak a játék során, bizony olyan készségek, amiket gyakorolni kell, és felettébb hasznosak a mindennapi életben.
Persze, nem teszünk keresztbe szándékosan másoknak az életben, de arra mindenképp felkészít ez a lehetőség, hogy merszünk legyen bizonyos dolgokhoz, akár olyan aprósághoz is, hogy nemet tudjunk mondani adott helyzetekben.

a társasjátékozás csiszolja a kommunikációt

4. Fejleszti a konfliktuskezelést

A legjobb játékok éleznek egyfajta konfliktust a játékosok között, hiszen a győztes másokat felülmúlva tudja a játékot megnyerni. Nézeteltérést szülhet akár egy félreértelmezett szabály, vagy elnézett lépés, de akár maga a győzelem is, ha a játékos társak nem tudnak igazán veszíteni.
Ezeket a helyzeteket mind-mind tudni kell kezelni, és a helyére rakni magunkban. Egy jó társasjátékkal megtanulhatunk nevetni magunkon, ami az életben való rugalmasság egyik elengedhetetlen feltétele.
Illetve ami még nagyon fontos, tudnunk kell felvállalni és megélni a győzelmet is, ugyanúgy, mint a vesztett partikat, és ezeket a készségeket a társasjátékozás fejleszti a legjobban.

5. Önismeretet ad

Titkon, vagy nyíltan, de mindenki egyetlen célja egy játék során: győzni. De ez nem mindig sikerül, és ezt a kudarcélményt bizony fel kell tudni dolgozni. Másképpen mondva, veszíteni is tudni kell.
A társasjátékozás során fény derülhet olyan rejtett képességekre is, amikről nem is tudtunk. Például kiderül, hogy valaki nagyon jó az asszociációs játékokban, másoknak pedig a taktikai érzéke igen fejlett. Ezek a sikerélmények mind jelentősen építik a jellemet és formálják a személyiséget.

6. Fenntartja a figyelmet

Az egymásra figyelés különleges formája ez, hiszen, ahogy a 4. pontban említettük, győzni szeretnénk, és a győzelemhez mások döntései vezetnek el, vagy éppen gátolnak minket. Mivel a társasjátékok fő mozgatórugója az interakció, ezért másokkal különleges kapcsolatba lépünk egy-egy játék során, üzletet ajánlunk, segítjük vagy éppen akadályozzuk a másikat. Bármit is teszünk, teljes figyelemmel tesszük, hisz a győzelmünk múlhat rajta, ami ösztönösen elég jelentős motiváló erő.

a társasjátékozás csapatépítő hatással bír

7. Csapatépítő hatással bír

Ennek a családokban éppolyan nagy jelentősége van, mint akár egy baráti- vagy munkatársi közösségben. A társasjátékozás azért is remek választás, mert ezt az időt megosztjátok egymással, ami a kapcsolatokat még szorosabbá-, az együtt töltött időt még értékesebbé teszi.
Ha egy vad idegenekből álló csoport leül egy fél napra társasjátékozni, az szinte biztos, hogy a végén barátként távoznak, és mindenki elérhetőséget cserél a másikkal. Nem hiszed? Próbáld ki!

8. Kiszakít a mindennapokból, kikapcsol egy időre

Mindenki ismeri azt a hatást, amikor teljesen el tudsz távolodni a mindennapi mókuskerékből, akkor teljesen feltöltődve térsz vissza, még ha csak egy óráig is tartott a pihenőd. A társasjátékok varázslatos látványvilága és egyedi szabályrendszere kifejezetten ezt a célt szolgálja: elvisz valahová máshová, hogy valaki más lehess.
A Jumanji társasjátékon fogalmazták meg ezt nagyon szépen: “Egy játék azoknak, akik maguk mögött akarják hagyni a világukat”.

a társasjátékozás gondolkodtat

9. Gondolkodtat és nem hagy ellustulni

Néhány játékban bizony nem csak hátradőlünk és dobáljuk a kockát, hanem komolyan el kell gondolkodnunk, melyik lenne a legjobb döntés, és hogyan kellene gazdálkodnunk az erőforrásokkal. Ha pedig minden kötél szakad és nyerni már esélyünk sincs, még mindig törhetjük azon a fejünket, mivel lehetne a legjobban akadályozni a többieket a gyors győzelemben.

10. Alappilléreket tanít meg

Az életben sok alapvető törvény van, ami sokaknak természetes, de a gyerekeknek ezek a dolgok még újak lehetnek. Ilyen pillér például, hogy minden pénzbe kerül, hogy a szerencse megbízhatatlan, vagy hogy a jó döntés előre visz. Kapcsolatok terén pedig megtanítja, hogy az előzékenység és kedvesség milyen jó hatással tud lenni az ember hangulatára, és hogy a győzelem nem minden, hisz egy vesztes játékot is lehet igazán élvezni.

+1 Szabad hibázni

Olykor nem vagyunk elég körültekintőek, elhamarkodunk-, esetleg elnézünk egyes döntéseket, vagy rosszul mérünk fel helyzeteket. A társasjátékozás lehetőséget biztosít bizonyos dolgok kipróbálására, melynek során – nem úgy, mint az életben – szabad, és igenis kell néha hibázni, mert ebből is tanulunk, ez is előre visz, ráadásul a játék erre egy biztonságos környezetet teremt, ahol szabadon fejleszthetjük ezen készségeinket, szinte minden következmény nélkül.

Legyen akár család, akár baráti vagy munkatársi társaság, a társasjátékozás olyan minőségi együtt töltött időt biztosít, melynek során igazán összehangolódhatunk, és egymásra figyelve építhetjük közös kapcsolat-világunkat, sok-sok kacagással és igazán vidám pillanatokkal.

Ha úgy érzed, a felnőtteknek már nem való a társasjátékozás, vagy nincs olyan játék a piacon, ami igazán neked való, akkor hadd lepjelek meg: a felnőttek számára készült társasjátékok száma közel meghaladja a gyerekek számára fejlesztett darabokat.

Ha szeretnél az életedbe valami pluszt vinni, valamit jobbá tenni, javaslom, kezdj el társasjátékozni!

Ma már számos csatorna áll rendelkezésre, ahol tájékozódhatsz. Én személy szerint ezeket ajánlom:
tarsasjatekok.com
Mit játsszunk? vlog
D3Meeples youtube csatorna

Ajánlott blog cikkek

5 sci fi elképzelés az idegen fajok kommunikációjára

Hogyan kommunikálhatnak a nem humanoid fajok egymással? Milyen érzékszerveik lehetnek, amivel információkat cserélnek? Vajon kommunikálhat valaha ember egy idegennel? Lehet közös jelrendszerünk vagy kommunikációs csatornánk?

Az idő fikciója – 5 + 1 sci fi fantázia az időről

Egyenes, hurkolt, limitált, végtelen, tudható, ismeretlen, de lehet, hogy nem is létezik. Ez mind egy-egy idő fikció, igazán izgalmas elgondolásokkal és kihagyhatatlan filmes alkotásokkal, melyek a szórakoztatáson felül egy kicsit el is gondolkodtatnak, merre tart a világ, és milyen jövő kerekedhet ki belőle.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Miről kapsz értesítést?

Izgalmas blogbejegyzések a sci-fi világáról, magával ragadó történetek, és lebilincselő társasjátékok! Kövess minket!

Figyelem! A feliratkozással hozzájárul adatainak hírlevélküldés céljából való kezeléséhez. Részletes tájákoztatást talál erről az Adatvédelmi tájékoztatóban.