Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Az idő fikciója – 5 + 1 sci fi fantázia az időről

Szerző: | 2020-02-03 | Sci fi

Az idő régóta megmozgatja az ember fantáziáját, legyen szó akár tudósról vagy íróról. Az idő az a tényező, amiben bár benne élünk, mégis elég keveset tudunk róla. Pont ezért annyira érdekes, és ez az oka annak, amiért számos fikció középpontjába kerül ez az érdekes jelenség.

Játsszunk egy kicsit az idővel!

 

1. Időhurok

Nem egy ismeretlen fogalom, egyre több filmben és sorozatban megtalálható. Talán nincs is olyan sci fi filmsorozat, amiben nem szerepelt volna legalább egyszer. De mit is jelent ez pontosan?

Az időhurok egy olyan jelenség, amikor egy adott időszakasz újra és újra ismétlődik. Általában egy vagy több személy kiesik ebből a hurokból, vagyis számukra az idő továbbra is folyamatos, bár az öregedési folyamatok megállnak, így egy eléggé kevert és sok szempontból kérdéses a dolog.

Közös jellemzője ennek a fajta időhuroknak, hogy egy esemény váltja ki, nem spontán alakulnak ki. Ez lehet egy napkitörés, egy idegen lény hatása, vagy bizonyos történetekben kiválthatja egy megoldandó probléma megléte is. Sőt, olyan történet is született, melyben egy személy is képes időhurok létrehozására illetve megszüntetésére.

Az idegen lények által létrejövő időhurok az alapja a Holnap határa című filmnek, Tom Cruise főszereplésével. Aki még nem látta, mindenképp nézze meg, kihagyhatatlan alkotás! Itt egyszerre jelenik meg a megoldandó probléma – az idegenek támadása, és az idő feletti uralom kérdése – és a különleges esemény következtében létrejövő idő jelenség.

Maga a történet azért is egyedi, mert a benne szereplő idegenek rendelkeznek az idő uralásának képességével, melyet képesek megosztani, ha a vérük keveredik egy emberével. Ilyenkor az adott személy időhurokba kerül, aminek megszüntetésére képesek az adott lények is – ha megtalálják -, vagy ha vérátömlesztést kap az adott személy, akkor szintén kiesik a folyamatosan ismétlődő időszakaszból.

Másik kedvenc filmem a témában a már korábbi cikkekben is sokat emlegetett Dr. Strange. Ebben maga a főhős képes a varázsereje és egy mágikus tárgy segítségével időhurkot generálni és megszüntetni. Az előbbi példához annyiban köthető, hogy a jelenséget létrehozó személy itt is kilóg a hurokból, viszont nem csak ő, hanem az a lény is, aki vele együtt bekerült a hurokba.

Időhurok

2. Időutazás lineáris idővonalon

Ez a legklasszikusabb sci fi elképzelés az időről. Ennek alapja, hogy az idő egy folyamatos hosszú teret alkot, mint egy vonalzó, és születésünkkel bekapcsolódunk ennek egy pontjára, ahol leélünk egy időszeletnyit az összesből, aztán halálunkkal kilépünk belőle. A feltételezés szerint ez az időtér mindkét irányban végtelen, vagyis elméletileg szabadon utazhatunk bármelyik pontjára, akár előre, akár visszafelé.

Olyan nagy sikert aratott művek dolgozzák fel ezt a témát, mint a Vissza a jövőbe, vagy a Terminátor, mely filmek több részen keresztül is bejárják ezt a feltételezett időteret. Szerintem ezeket a filmeket senkinek nem kell bemutatni, annyira alap művek, így haladjunk is tovább egy problémához ebben az elméletben, melyet az említett filmek is feldolgoznak.

Némelyek az időutazást egyfajta teleportálásként képzelik el. A teleportálás fikcióiról egy korábbi cikkben már volt szó, ha érdekel a téma, olvasd el ezt is.

 

3. Időparadoxon

A fenti lineáris időtérhez köthető problémakör, mely a múlt megváltoztatásának hatása a jövőre nézve. Míg a Vissza a jövőbe filmben főleg kedvtelésből és kíváncsiságból utazgatnak, nem egy probléma megoldása a fő motívum – legalábbis kezdetben –, addig a Terminátorban kifejezetten a múlt megváltoztatása a mozgató rugója a történetnek, egy szebb jövő érdekében.

Az időparadoxon pedig azt jelenti, hogy ha a múlt egy eseménye hatással van a jövőre, akkor a múltbeli esemény megtörténtét is lehetetlenné teszi, vagyis a jövő mégse változtatható meg. Mondok egy példát:

Vissza megyek a múltba, hogy megöljem valamelyik ősömet még gyerekként. Ekkor az én családfám nem születik meg, vagyis én sem születek meg, így nem tudok visszamenni a jövőből megölni az ősöm, aki így nem halhat meg, vagyis a családfa létrejön és én is megszületek.. és így tovább 🙂

Az időparadoxon egy másik formája egy törvényként megfogalmazott fikció, miszerint ugyanaz az anyag nem töltheti ki ugyanazt a teret, magyarul nem érhetsz hozzá múltbeli önmagadhoz. Ez az Időzsaru című filmben jelenik meg, ahol a főhős a főellenséget úgy pusztítja el a múltban, hogy odalöki az idősebb személyt a fiatalabbhoz, és így mindkettő megsemmisül.

 

4. Jövőbe látás és lehetőségei

Sokféle alkotásban szerepel ez a fikció, sőt már ókorban is jelen volt, hisz egész jósdákat tartottak fenn, ahová elzarándokoltak a jövőt tudni vágyók. A fennmaradt írások szerint ezek általában elég kétértelmű jóslatok voltak, hogy biztosan beigazolódjanak.

A legismertebb történet egy lüd királyról szól, Kroiszoszról, aki mielőtt megtámadta a Perzsa birodalmat, a kor szokásának megfelelően jóslatot kért a delphoi Apollon templomtól. Hérodotosz története szerint a következő üzenetet kapta: „Ha megtámadod Perzsiát, egy nagy birodalom fog megdőlni.” A király a biztos győzelem tudatában kezdte meg a hadjáratot, és ezzel megdöntötte saját hatalmas virágzó államát.

Filmes alkotások közül a Különvélemény egy elég jól sikerült kivitelezés. Itt a jövőbe látás komolyabb szinten folyik, mint az ókorban, melyre az egész igazságszolgáltatást alapozzák. A történetben különleges képességgel rendelkező úgynevezett prekogok előre képesek látni a gyilkosságokat, így a feltételezett elkövetőket már azelőtt elkaphatják, hogy elkövetnék a konkrét tettet. Vagyis olyanért csukják le őket, amit konkrétan el sem követtek, csak szándékukban állt.

Az idő előre látása

Jövőbe látás – illusztráció

5. Idő, mint fizetőeszköz

Számomra ez a legmerészebb elképzelés, melyet a Lopott idő című filmben láttam. Mára elcsépelt mondás lett az „Idő pénz”, de ebben a történetben ezt szó szerint vették, és egy nagyon érdekes fikció kerekedett ki belőle.

Egy olyan jövőt vázol fel, ahol az emberek csak 25 éves korukig élnek természetes módon, ezután elindul egy óra a karjukon, ami számolja, mennyi idejük maradt még hátra. Ezt az időt használják fizetőeszközként, így a klasszikus pénz idejét múlttá vált.

Jobban belegondolva ez a jelenség a mindennapjaink része. Kijössz az egyetemről, dolgozni kezdesz, az idődet eladod pénzért, és a pénzből aztán gazdálkodsz. A Lopott idő fikciója csupán összeolvasztja ezt a két lépcsőfokot, és az időd már egyben a fizetőeszközöd is. Szerintem zseniális ötlet, bár kiráz tőle a hideg.

+1 Minden egyszerre történik – csak a most létezik

Már nem emlékszem pontosan hol olvastam erről az elméletről, mely szerint az idő maga nem lineárisan folyik a végtelenbe, hanem igazából nincs is. Nem létezik, és valójában minden egyszerre történik, ha tetszik, egy adott időpillanatban. Ezzel az a gond, hogy az emberi elme ezt így képtelen feldolgozni, elképzelni, ezért „lebutítja” számára felfogható formára, vagyis hogy ez egy folyamatosan haladó dolog.

Erről nem készült mozifilm, nem olvasni róla fikciót, még az sem biztos, hogy az egésznek van-e egyáltalán bárminemű tény alapja. Mindenesetre érdekes elképzelés. Már csak azért is, mert amint kijelentik valamiről, hogy az ember nem képes megbirkózni vele, ez generál egy hihetetlen megfelelési kényszert, hogy „én azért is el fogom ezt képzelni, és megváltom vele a világot”. Hát hajrá! 🙂

 

Források:
filmes ihletések: A holnap határa, Dr. Strange, Vissza a jövőbe, Terminátor, Időzsaru, Különvélemény, Lopott idő és számos sci fi tévéfilmsorozat
Wikipédia

Ajánlott blog cikkek

5 sci fi elképzelés az idegen fajok kommunikációjára

Hogyan kommunikálhatnak a nem humanoid fajok egymással? Milyen érzékszerveik lehetnek, amivel információkat cserélnek? Vajon kommunikálhat valaha ember egy idegennel? Lehet közös jelrendszerünk vagy kommunikációs csatornánk?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legutóbbi blog bejegyzés

Molekuláris torpedó

Ingyenes! Letölthető!

Carbomorphozis

Közösségi média

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Miről kapsz értesítést?

Izgalmas blogbejegyzések a sci-fi világáról, magával ragadó történetek, és lebilincselő társasjátékok! Kövess minket!

Figyelem! A feliratkozással hozzájárul adatainak hírlevélküldés céljából való kezeléséhez. Részletes tájákoztatást talál erről az Adatvédelmi tájékoztatóban.